Wysłany: Sro Cze 06, 2007 11:14 WC i dalej gorąco - co powinienem zmienić?
Mam za duże temperatury na CPU: 43*C Idle/69*C Stress (Orthos).
Jakie elementy powinienem wymienić? Mam dwa obiegi:
1. CPU i chipset:
- Black Water XT blok CPU
- 2x Swiftech MCW30 NB i SB (z założonymi najcieńszymi króćcami - na grubsze jakoś nie mogłem nabić węży
- pompa Black Water Silent
- rez O-Tank
- Chłodnica Black Water Advanced 121 + wiatrak S-Flex 120mm/800 rpm@840rpm
- płyn FESER
obieg: chłodnica->CPU->NB->SB->rez->pompa
2. GPU (56*C Idle/60*C Stress @ GPU-641MHz pamięć-2000MHz):
- blok Swiftech MCW60-R + radiatory na pamięciach(póki co, czekam na Innovatek'a)
- rez Swiftech MCRES-MICRO (swoją drogą bardzo fajny, mały i łatwo go zamocować - rzepy!)
- pompka black water silent
- chłodnica Black Water Adv.121 + S-FLEX(taki sam jak wyżej)
obieg: chłodnica->GPU->rez->pompka
Bardzo zależy mi na obniżeniu temperatury na CPU i chipsecie, bo w tej chwili nie mogę zakręcić wyżej niż 3.3 GHz, a wiem, że E6600 da radę dużo wyżej.
Pasta - CPU: ArcticSilver 5, GPU, chipset: AS Ceramique
Obiegi zupełnie niezależne, bez trójników.
Zadałem szybszy wentylator na chłodnicę od CPU (Noctua 120mm, 1200rpm) i jest trochę chłodniej (idle 42*C/stress 64*C), ale widzę, że chyba bez większej chłodnicy nie da rady. No i nie wiem, czy blok na CPU jest wystarczający do kręcenia.
Pomógł: 50 razy Wiek: 29 Dołączył: 27 Cze 2004 Posty: 1847 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 18:34
Chłopaki to jest Core 2 Duo, a co z krzywymi czapkami, o których sami tyle mówiliście (Are). Ten blok jest gładki jak stół, przypuszczam, że Maxxim ma rację blok nie przylega dobrze do IHS'a. Ja na 3 GHz (dziś testowałem) na boksowym mam 55* w stresie (idle 32*C).
Ewentualnie abgarman mógł trafić na wyjątkowo grzejący się proc.
nie wiem jaka jest temperatura wody, ale czujnik temperatury przyklejony do chłodnicy (oczywiście nie w miejscu nawiewu tylko z boku koło króćca wlotowego) pokazuje temp rzędu 39*C
A co do nakładów - na pewno wolę kupić blok niż szlifować IHS. Często zmieniam procki i wolę móc go sprzedać bez problemów w niedalekiej przyszłości, a że niedawno go założyłem (po przesiadce z E6400, który nota bene jeszcze leży u mnie w szafie czekając w kolejce do wystawki w pewnym serwisie aukcyjnym) to tym bardziej mi szkoda.
BTW - apropos kształtu bloków i ich dostosowania do C2D - nie wie ktoś czy blok na EVGA 680i Black Pearl jest zoptymalizowany do pracy z C2D?
Pomógł: 50 razy Wiek: 29 Dołączył: 27 Cze 2004 Posty: 1847 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 22:52
Nie wiem jaki masz czujnik, dlatego dla bezpieczeństwa pomaluj go lakierem i włóż do zbiorniczka, puść orthosa i zobacz jaka będzie temperatura procesora a jaka wody
Rozumiem, że temp wody powinna być wyższa niż procka, ale o ile pi razy oko?
A skąd taki pomysł O_o
To jest fizycznie nie możliwe aby czynnik chłodzący miał wyższą temp o elementu chłodzonego, a gdyby było to procesor by był chłodzeniem dla płynu
Pomógł: 38 razy Dołączył: 03 Paź 2004 Posty: 785 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 23:54
VRx napisał/a:
Dla pewności polakieruj, np. lakierem bezbarwnym do paznokci.
Polecam też silikon sanitarny
Jeżeli temperatura cieczy będzie wysoka to automatycznie dostaniesz winowajcę - za słabą chłodnicę. W przypadku, gdy temperatura cieczy będzie znacząco niższa niż temp CPU i w dodatku nie będzie się zmieniała w cyklu idle->stress wskazywać to będzie na zły kontakt blok - IHS.
A skąd taki pomysł O_o
To jest fizycznie nie możliwe aby czynnik chłodzący miał wyższą temp o elementu chłodzonego, a gdyby było to procesor by był chłodzeniem dla płynu
Myślałem o temperaturze płynu po przejściu przez element chłodzony, czyli po tym jak zabrał z niego ciepło. Temperatura płynu wyższa od tej, która "została" na procesorze. Fizycznie niemożliwe jest to, żeby płyn miał wyższą temperaturę niż "goły" proc (bez chłodzenia).
Jutro zmierzę temperatury i zobaczymy (dzisiaj mogę nie mieć czasu...)
Moim zdaniem, to połączenie krzywej czapy z raczej kiepskim blokiem dało takie efekty, a chłodnice swoją drogą na dni nieupalne mogą być, ale w upały już zaczynają wysiadać.
U siebie też tak mam, (C2D@3.4 8800GTS) i proca musiałem przykręcić na 3.0 żeby temp były takie sobie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum