witam wszystkich ! zabralem sie za skladanie chlodzenie, moje pierwsze. przez ostatnich kilka dni czytam mnostwo o tym ale jakos brak konkretow, wiec:
sprzet jaki bede chlodzil to :
c2duo e6600 ( bedzie troche krecony )
gefoce 7900gto ( tez prawdopodobnie troche)
no i chipset ( o ile jest to konieczne ????? )
wszytko na plytce asus p5b deluxe wi-fi
jedyna rzecza jaka narazie kupilem to AQUABAY M5 , pompka 500l/h , 16db polaczona juz z rez. do tego panel z temp. zreszta wiecie.
teraz kwestia taka...jaka chlodnica ( widzialem na youtube jak gosciu montuje z chlodnica innovatec na 4 bloki chyba...dobra jest ?? )
co wogole sadzicie o tym sprzecie jako podstawa...wiem ze powinienem byl sie pytac wczesniej ( nigdzie nie znalazlem zadnych komnet. na ten temat)
Pomógł: 38 razy Dołączył: 03 Paź 2004 Posty: 785 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 01:05
Bloki - D-tek Fuzion + Swiftech MCW60-B
Chłodnica to w zasadzie im większa, tym lepsza - pytanie, czy masz miejsce, żeby ją zamontować? Nie napisałeś też, czy cicha praca PC stanowi dla Ciebie priorytet.
Chłodzenie NB jest zalecane przy podawaniu na niego wyższego napięcia (w zasadzie wystarczy zmiana pasty + mocniejszy nawiew, ale wtedy jest głośniej). Tutaj możesz dobrać blok jaki podpasuje cenowo lub wizualnie. Pamiętaj tylko, że zakładając blok na nb odsłaniasz MOSFETy - wtedy również trzeba się zająć ich schłodzeniem. Przykładowo: Swiftech MCW30 lub dedykowane pod Asusa bloki od ekwaterblocks (również na mosfety).
PS. Jeżeli nie chcesz oszczędzać na WC to zakup tego TT był IMO trochę niefortunny, można dostać solidniejsze komponenty.
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 07:47
TT = ThermalTake,
Tym, na czym głównie opiera się WC od Thermaltake to marketing. W tym przypadku nie jest tak źle - mimo, że pompka słabiutka to raczej pociągnie taki układ (aczkolwiek przy mocniejszym urządzeniu wzrosłaby wydajność bloku CPU).
Bloki Zalmana, któe wymieniłeś są moim zdaniem wyjątkowo tragiczne w odniesieniu do ich ceny. Opierając się na pewnym teście mogę stwierdzić, że z bloków dostępnych w Polsce D-tek Fuzion jest najwydajniejszy, tuż przed Swiftechem Apogee.
Odnośnie chłodnicy - poprostu napisz, chłodnicę o jakim największym rozmiarze możesz u siebie zamontować, powiedz nam jaką masz obudowę na przykład...
Jeżeli cenisz sobie ciszę, to kup chłodnicę taką, o jakiej napisał Solar np. Black Water Advanced lub Swiftech MCW QP - i tutaj uwaga: moim zdaniem chłodnica pojedyńcza absolutnie NIE wystarczy, trzeba zainwestować w chłodnicę podwójną/potrójną lub więcej niż jedną pojedyńczą (polecam jednak rozwiązanie pierwsze).
slabiutka pompka ? wszyscy zachwalaja tego coolrivera a jego wydajnosc to 280l/h, tej pompki 500...
czyli cienka powdojna na went. 120 bedzie ok ?
[ Dodano: Pon Cze 25, 2007 10:22 ]
hmm, moja obudowa to chieftec piano ch-03p-a midi i nie wiem czy podwojna sie zmiesci z tylu na szerokosc...jest kabel od grafiki
[ Dodano: Pon Cze 25, 2007 11:20 ]
no przyznam ze troche mnie zmartwiles z ta pompka...jak juz cos na starcie jest do bani, bedzie inna pompka pasowala do tego rezerwuaru ?
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 13:05
Przeczytaj poradnik zamieszczony w tym dziale, a dowiesz się, że nie l/h (mowa o tych ze specyfikacji) są w pompce najważniejsze. Tam też masz propozycje zamontowania chłodnicy (tak na oko, patrząc na fotkę obudowy to wejdzie pod dach, a już na pewno pionowo z tyłu).
Nie mówię też, że pompka TT jest tragiczna (nazwałbym ją raczej budżetową), zostaw ją - zobaczymy jak pociągnie ten układ (prawdopodobnie sobie poradzi). Pisząc o mocniejszym urządzeniu miałem na myśli coś pokroju Lainga DDC lub MCP655.
ok, kupie Laing DDC 12V 1T, jak kupowac to 1/4 ? zdaje sie ze d-tek ma tyle ?? jaki rezerwuar do tego polacacie ?
jezeli chodzi o chlodnice to rozwarzam bok , jest tam miejsce na wentylatory
[ Dodano: Wto Cze 26, 2007 00:34 ]
Aresius mozemy pogadac na gg ?? tych pompek jest od metra, nie wiem co wybrac....helpppppp
gg 2013374
[ Dodano: Wto Cze 26, 2007 01:48 ]
okej wiec tak:
pompka 12V Laing DDC-1 Ultra w/OCLabs Plexy Pump Top
slup podnoszenia 4.7
cz taki rezerwuar do kieszeni 5.25 jest w supelnosci wystarczajacy ??
czy na 7900gto jest dobry blok d-tek ?
na procesor zdecydowanie d-tek , naczytalem sie
i teraz tak....jak sie montuje weze ?? widzialem opcje 1/2 i chyba jest wydajny ?!? jezeli tak to jak wyglada montarz tego ?
[ Dodano: Pon Lip 09, 2007 01:48 ]
no to generalnie koniec, troche sie rozni od wersij pierwotnej, ale jest super
[ Dodano: Wto Sie 14, 2007 00:34 ]
witam, generalnie wszystko uleglo zmianom , wrzuce jakies fotki jak buda wyglada, tutaj mam pytanie, ktory z blokow jest lepszy na nb, ek asus (1 czy 2? ) czy mcw30 ??
ma ktos jakies zdanie na temat chlodnic pojedynczych Black Ice GT Stealth I ??
chce taka domontowac wewnatrz budy na wywiew. czy jest cos lepszego w tej cenie ?
[ Dodano: Wto Sie 14, 2007 00:34 ]
witam, generalnie wszystko uleglo zmianom , wrzuce jakies fotki jak buda wyglada, tutaj mam pytanie, ktory z blokow jest lepszy na nb, ek asus (1 czy 2? ) czy mcw30 ??
ma ktos jakies zdanie na temat chlodnic pojedynczych Black Ice GT Stealth I ??
chce taka domontowac wewnatrz budy na wywiew. czy jest cos lepszego w tej cenie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum