Forum COOLING.PL Strona Główna
 www.cooling.pl :: Forum :: RSS FAQSzukajUżytkownicyGrupyGaleriaStatystykiRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
litry na godzine a wysokość słupa podnoszenia wody ?
Autor Wiadomość
walonek 

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 00:55   litry na godzine a wysokość słupa podnoszenia wody ?

Witam, chciałem zakupić jakąś dobrą pompkę, ale mam dylemat. mcp 350 ma przeplyw 440 l/h i słup 3.3 metra. Tansze pompki maja 800l/h i słup wodny około 1.5m. Czym się kierować przy zakupie ? Przepływem czy słupem ? Co będzie lepsze porządny swiftech czy coś tańszego z większym przepływem ?

PS. aktualizacja [chłodzenie w budowie]
nie śmiać się z napisu COOLING ;-)

Air_II 

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 09:18   

Musisz pamiętać, że podawany przepływ jest bez obciążenia. Z kolei słup podnoszenia wody (prostym językiem) pokazuje z jaką siłą (ciśnienie) pompa pcha ciecz.

Każdy blok wodny, chłodnica czy też inne elementy obiegu stawiają opory przepływającej cieczy spowalniając jej przepływ. Teraz od tego, z jaką "siłą" pompka przepycha wodę zależy, czy to spowolnienie jest duże czy małe. Im większy słup podnoszenia wody, tym lepiej pompka poradzi sobie ze stawianym oporem.

Biorąc pod uwagę to, co naskrobałem - w zależności od układu - może się okazać, że po podłączeniu tańsza pompka z 800l/h (co to za pompa) zwolni do dużo niższej wartości przepływu niż Laing.

Jeśli chodzi o sam przepływ, nie jest on aż tak bardzo istotny. W moim układzie ciecz płynie jakieś 110-120 l/h (pompkę mam ustawioną na jakieś 6,5V). Przy 12V przepływ jest 260l/h, jednak różnic w temperaturach praktycznie nie ma, stąd - dla mniejszego hałasu - ograniczyłem przepływ.

Więc jeśli planujesz skomplikowany układ, weź MCP355, jeśli masz tylko jeden blok i chłodnicę, też weź MCP355, będziesz miał zapas na przyszłość ;) . A tak na serio, przy takim układzie, jak na zdjęciu, ta tańsza pomopka też sobie pewnie poradzi, więc jeśli Ci zależy na kosztach, kup sobie tańszą (jak pisałem wyżej, przepływ - o ile w miarę rozsądny - nie jest tak istotny).

EDIT: Jeśli chcesz się pobawić, możesz zobaczyć sobie Martin's Flowrate estimator. Niestety nie jest on już aktualizowany, więc może nie mieć wszystkich pompek. Możesz tam sprawdzić, jaki będzie przepływ przy takiej samej konfiguracji układu i różnych pompak. Oczywiście jest to tylko jakieś przybliżenie, ale daje pewien obraz.

Gdzieś na XS jest inny arkusz (Tu - musisz zaakceptować warunki i ściągnąć).

Chłodzenie: Laing DDC3.2 + XSPC Restop -> TFC-120 -> FuZion V1 -> MCW-30 -> EK MOSFET DFI UT -> TFC-360 -> EK FC5870

Maxxim 

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:51   

Słup podnoszenia wody to tak jak pisał przedmówca jest kluczowym parametrem i nim należy się kierować.

Odpowiedz do tematu